Nieuwe Gooise vredesgroep wil werken aan wereldvrede

Terwijl de spanningen tussen het Westen en Rusland en meer recent ook China oplopen en er in het Midden-Oosten een voortdurende oorlog aan de gang is richten twee Gooiers een groep op om zich te beijveren voor mondiale vrede. Paul Dijkstra uit Hilversum en May-May Meijer uit Bussum komen elkaar tegen bij een vredesactie voor Jemen in Den Haag, zij als medeorganisator van de actie, hij als cameraman. Al snel komt het idee om de handen ineen te slaan en dicht bij huis een Gooise vredesgroep op te richten.

In de Vredesweek wordt op 24 september de eerste activiteit gehouden, een lezing door schrijver Eva Rovers over opstand en activisme. De avond begint met een korte presentatie over wereldvrede door Paul Dijkstra en wordt gehouden in de Openbare Bibliotheek in Hilversum. De aanvang is om 19:30 uur en de toegang is gratis.

Samen met klimaatverandering worden kernwapens gezien als de grootste bedreiging op aarde. De nieuwe Gooise vredesgroep pleit voor een voortdurende vermindering van wapens, te beginnen met kernwapens. Voorkomen dient te worden dat er nieuwe hoogtechnologische wapens bijkomen. Ook over het verwijderen van conventionele wapens zouden uiteindelijk verdragen moeten komen.

Daarnaast wil de Gooise vredesgroep dat we toegroeien naar een wereld waar conflicten vreedzaam worden opgelost. Daarvoor moet veel gebeuren, zoals het hervormen van de Verenigde Naties en het oprichten van nieuwe organisaties, bijvoorbeeld om conflicten eerder aan te zien komen. Ook is het belangrijk om het internationaal recht te versterken. Verzoenings- en waarheidscommissies zijn voorbeelden van alternatieve mogelijkheden om zonder geweld bij te dragen aan vrede.

De Gooise vredesgroep is van mening dat om bovengenoemde politieke veranderingen mogelijk te maken er een cultuur nodig is die meer gericht is op vrede. Er is bijvoorbeeld nu veel pessimisme, terwijl de afschaffing van de slavernij en de komst van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aantonen dat er veel bereikt kan worden. Het veiligheidsbeleid van onze overheid is gericht op het eigen profijt, er ontbreekt een algemene visie over mondiale vrede, waar iedereen op onze kleine planeet mee gebaat is. De journalistiek gaat vaak uit van goede en slechte partijen, maar voor inzicht zijn we gebaat bij feiten. Vaak wordt het standpunt van de overheid overgenomen en krijgen we de andere kant van het verhaal nauwelijks te horen.

Nederland is medeorganisator van de volgend jaar te houden conferentie over het Non-proliferatieverdrag, dat het bezit van kernwapens beperkt. Ons land wil dat er dan gesproken wordt over een nieuw op te richten gezaghebbende wereldcommissie die zorgt voor wapenbeheersingsverdragen. Echter met de huidige spanningen tussen het Westen en Rusland zullen verdragen er niet snel komen. Het onderlinge wantrouwen is te groot en daarom is het belangrijk dat er ontspanning komt. Nederland speelt, als bondgenoot van de VS, een relatief grote rol in de Oost West tegenstelling en daarom valt er ook veel vredeswinst in Nederland te behalen. De Gooise vredesgroep ziet een taak in het bevorderen van ontspanning en is pleitbezorger van de oprichting van zo’n wereldcommissie voor wapenbeheersingsverdragen.

De Gooise vredesgroep nodigt iedereen van harte uit om mee te doen met het vredeswerk en om naar de lezing van Eva Rovers te komen.