Wijdemeren stopt met extern commissievoorzitterschap

Gemeente Wijdemeren stopt met het externe voorzitterschap van de raadscommissies. Dit heeft burgemeester Crys Larson, als voorzitter van de raad, naar aanleiding van een zienswijze van de provincie besloten.

Op 19 september 2019 besloot de gemeenteraad om tot en met het zomerreces van 2020 te experimenteren met een vernieuwende manier van vergaderen. Als onderdeel van dit experiment heeft de raad ingestemd met het tijdelijk inhuren van een externe commissievoorzitter. Meerdere gemeenten hebben eerder geëxperimenteerd met externe voorzitters. Eén van de twee raadsleden die tegen het voorstel stemden is van mening dat de gemeenteraad hiermee buiten de wet zou handelen. De waarnemend burgemeester heeft de casus einde oktober voorgelegd bij de provincie. Inmiddels heeft de provincie Noord-Holland per brief laten weten geen ruimte te zien om bij wijze van experiment een externe commissievoorzitter in te huren. Dit gezien het feit dat de Eerste Kamer in juni 2019 de wijziging van de
Gemeentewet die experimenteerruimte moest creëren, heeft verworpen.

Duidelijkheid
Crys Larson: “De visie van de provincie Noord-Holland geeft duidelijkheid. Als voorzitter van de raad heb ik daarom besloten per direct te stoppen met het externe voorzitterschap van de raadscommissies. De betrokken externe commissievoorzitter is geïnformeerd.”

Rechtsgeldige besluiten
In 2019 is er van oktober tot en met december 2019 gewerkt met een externe commissievoorzitter. Deze externe voorzitter heeft zes commissievergaderingen voorgezeten. De besluitvorming in de gemeenteraad is wel conform de Gemeentewet voorlopen. Daarmee zijn de raadsbesluiten genomen tijdens de raadsvergaderingen van 17 oktober, 12 november en 12 december rechtsgeldig. Ook heeft de zienswijze van de provincie geen gevolg voor de andere aspecten van de nieuwe vergaderwijze van de raad.