Voorzichtig met identiteitsgegevens op vakantie

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Welke gegevens zij mogen registreren, verschilt per land. Meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag.

Identiteitsbewijs kort afgeven
In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen of kort afgeven van uw identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Vraag wel of zij het burgerservicenummer (BSN) niet willen overnemen. Dat is niet nodig voor registratie en dit nummer is, in combinatie met uw pasfoto, fraudegevoelig.

Eigen kopie
Heeft een camping of hotel een kopie van uw reisdocument nodig? Geef een (vooraf gemaakte) eigen kopie, waarop het BSN-nummer is doorgehaald en de foto is doorgekruist. Vermeld daarop voor wie de kopie bedoeld is en zet de datum erop. U moet het originele identiteitsbewijs wel laten zien.

Kopie ID-app
Wil een receptionist zelf een kopie maken? Gebruik dan een hoesje om fraudegevoelige gegevens af te schermen of gebruik de Kopie ID app van de overheid. Dit is een app waarbij u met een smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van uw identiteitsbewijs kunt maken. U kunt het BSN doorstrepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Deze scan kan per mail direct naar de accommodatieverstrekker worden gestuurd.

Vraag bij vertrek altijd de kopie van uw paspoort terug.