Natuurmonumenten doopt nieuwe maaiboot

Natuurmonumenten heeft op vrijdag 13 september haar nieuwe maaiboot gedoopt in de Ankeveense Plassen. Deze boot zal vier maanden per jaar houtopslag en vegetatie langs de oevers verwijderen. De oude maaiboot kon vervangen worden dankzij de giften van een groot aantal gulle gevers met hart voor de laagveengebieden van de Vechtplassen en het Naardermeer.

Karakteristiek landschap
Wie aan de Vechtstreek denkt, ziet de weidse Vechtplassen met smalle slootjes, rietlanden, petgaten, legakkers en moerasbossen voor zich. Maar ook het Naardermeer; het allereerste natuurgebied van Natuurmonumenten. Dit natuurlijke meer en het laagveen van de Vechtplassen is uniek in Europa. Om het karakteristieke open landschap duurzaam te behouden voor de toekomst is het maaien van oevers, sloten en veenmosrietlanden essentieel. Als er niet wordt gemaaid, veranderen de Vechtplassen en het Naardermeer in één groot moerasbos.

Gulle gevers
Al achttien jaar maaide Natuurmonumenten het gebied met dezelfde maaiboot, maar door het verlies aan kracht werd het steeds moeilijker om hiermee houtopslag te verwijderen. Daarom organiseerde de vereniging vorig najaar een bijeenkomst om geld in te zamelen voor een nieuw exemplaar. Tijdens de doop van de nieuwe maaiboot bedankte Coraline Panis, directeur Financiën en Bedrijfsvoering van Natuurmonumenten, de gulle gevers. “ Het is fantastisch om te zien hoe u zich verbonden voelt met de laagveengebieden in de Vechtplassen en het Naardermeer. En dat we samen, met elkaar, ervoor zorgen dat deze bijzondere natuur behouden blijft.”