Open monumentendagen op 14 en 15 september bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten opent voor de Open Monumentendag op zaterdag 14 september de poort van de siertuin op Gooilust. Dit jaar staat het thema ‘Plekken van Plezier’ centraal tijdens de Open Monumentendagen. De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen waren natuurlijk de ultieme plekken van plezier. Vroeger alleen voor een select gezelschap, maar tegenwoordig voor iedereen. Kom daarom op zaterdag 14 september een kijkje nemen in de siertuin van Gooilust. De historische kring verzorgt bij de entree een kleine fototentoonstelling over de bijzondere historie van deze buitenplaats.

Paradepaardje van Gooilust
De siertuin was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. Met zijn exotische verzameling dieren en planten maakte Frans Blaauw indruk op zijn welgestelde gasten. Nog altijd ligt de siertuin er prachtig bij: in de ommuurde tuin groeien onder meer exotische bomen en struiken, oude fruitrassen en geurende rozen. Tijdens de Open Monumentendag kunnen de aanwezige tuinbaas en vrijwilligers je hier alles over vertellen. De historische kring ‘In de Gloriosa’ verzorgt bij de entree een kleine tentoonstelling met foto’s van de familie Blaauw, hun bijzondere bezoekers en de exotische dieren die op Gooilust rondliepen. Je bent welkom tussen 10.00 en 16.30 uur. Adres: Gooilust, Zuidereinde 49, 1243 KL ’s-Graveland. Parkeren kan aan het begin van de oprijlaan, maar de ruimte is beperkt dus kom indien mogelijk met de fiets. 

Molen de Onrust
In het Naardermeer opent Molen de Onrust op 14 en 15 september haar deuren. Grijp je kans en kijk rond in de molen die het waterpeil van het gehele Naardermeer regelt. Zonder ondersteuning van een ander gemaal! De molenaars leiden je graag rond door de poldermolen die in 1809 gebouwd is. Oorspronkelijk stonden er nog twee molens rondom het meer. Tezamen moesten zij het Naardermeer droogmalen. Van dichtbij kan je het grote scheprad bekijken en alle trappetjes op klauteren om de verschillende etages van de molen te ontdekken. De molenaars leiden je graag rond. Adres: Molen de Onrust, Boezemkade 1, Muiderberg. 

Cultureel erfgoed
Natuurmonumenten heeft circa 2.600 bouwwerken in bezit. De helft daarvan is cultuurhistorisch waardevol, 500 hebben zelfs de status van beschermd monument. Daarnaast beheren we meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen, plus levend en immaterieel erfgoed zoals Brandrode runderen en eendenkooien.
 

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 719.000 leden en donateurs en meer dan 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom beheert Natuurmonumenten 371 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 107.000 hectare.